V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno „Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/68, kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2019/934“ týkající se povolených enologických postupů. U růžových vín je tak mimo jiné opět povoleno použití karboxymethylcelulózy (CMC). Nové nařízení vstupuje v platnost 8. února.
Dříve bylo použití CMC novelou zákona omezeno na bílé víno. S novým nařízením je pro bílá a růžová vína opět dostupná stabilizace vínanu VinoStab, která se v praxi velmi osvědčila.
VinoStab® je speciálně vybraná Na- karboxymethylcelulóza (CMC) nejvyšší čistoty pro dlouhodobé zamezení vypadávání krystalů ve víně. Výroba VinoStabu® se provádí s optimálním stupněm polymerizace a substituce karboxymethylcelulózy. Tím mohou být optimalizovány filtrační vlastnosti ošetřovaného vína za současného nejlepšího stabilizačního účinku.
CÍL OŠETŘENÍ
Zamezení vypadávání krystalů vinného kamene (hydrogen vínan draselný)
PRODUKT A ÚČINEK
Díky ošetření vín VinoStabem® se zastaví krystalizace a vypadávání vinného kamene. VinoStab® brání nárůstu submikroskopickým zárodků krystalů vínanu. Stabilizační účinek VinoStabu® je závislý na stupni přesycení ošetřovaného vína. Při saturační teplotě nad >20 °C nemůže být stabilizační účinek při extremní chladové zátěži dostatečný. Přesné konstatování stability, co se týče vypadávání vinného kamene, umožní určení saturační teploty minikontaktní metodou (MKV) pomocí Erbslöh EasyKrista testu. VinoStab® neúčinkuje proti vypadávání vínanu vápenatého.