Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

e.Staves dubové dřevo (desky)

e.Staves dubové dřevo (desky)

V posledních letech začalo být používání dubového dřeva ve vinařství mnohem rozmanitější a komplexnější. Po často nevyvážené chuti vín z devadesátých let, dnes rozumíme vlivu dubového dřeva na víno daleko lépe. Existuje mnoho možností využití dřeva, od čerstvě vypálených nových sudů po čipsy bez ožehu.

e.Staves je nově v sortimentu Erbslöhu.

E.Staves produkty jsou vyrobeny z francouzského dubu a musí splňovat stejné nároky na kvalitu jako dýhy na klasické sudy. Na rozdíl od výroby sudů, u e.Staves chybí výrobní kroky jako tvarování a ohýbání, díky čemuž se sníží náklady a s nimi i cena.

Obr. 1: Úpravy nutné k vytvoření barelové desky. U produktu e.Staves to není vyžadováno, což snižuje cenu, aniž by došlo ke snížení kvality dubu.

e.Staves jsou vhodné jak pro bílá, růžová, tak i červená vína. Jejich síla spočívá v pomalém postupném uvolňování senzorických vjemů během kontaktu s vínem. Extrakce ze silnějších kusů dřeva je mnohem pomalejší než u chipsů, což má za výsledek komplexnější vína.

Studie 1: Desky vedou ke komplexnějším a rozmanitějším vínům než čipsy. Vína se vyvíjejí po delší dobu.

Jelikož e.Staves produkuje desky o různé intenzitě toustování, je jednoduché najít ten pravý typ pro jakékoliv víno. Vliv dřeva na víno může být kontrolován naprosto přesně dávkou a kontaktní dobou ve víně.

V mnoha ohledech jsou desky od e.Staves mnohem šetrnější k životnímu prostředí než sudy, počínaje jejich výrobou, kdy není potřeba tolik dřeva na srovnatelný objem vína, a konče jejich údržbou, která snižuje spotřebu vody.Obr. 2: Od jemných po výkonné nabízí e.Staves širokou škálu možností

Po smyslové stránce e.Staves stabilizuje barvu a hraje zásadní roli při vyvážení taninů. V neposlední řadě zvyšuje komplexnost vín.

Obr. 3: Typické aromatické spektrum pro e.Staves v závislosti na typu opékání

Použitím e.Staves lze dosáhnout jasného rozlišení úrovní kvality s celkovou zvýšenou přidanou hodnotou.

Různé stupně opékání lze kombinovat, a to i v jedné nádrži. To umožňuje velmi výraznou vinifikaci podle vína, stylu a ročníku.

Mohlo by Vás také zajímat

31. srpna 2017, Marína Opltová

Odkyselování moštu / vína

Při jednoduchém odkyselené vína se z vína odstraní pouze kyselina vinná (KV), ne kyselina jablečná (KJ). Nedoporučuje se pro to snižování kyselin jednoduchým odkyselováním o více než 1 g/l KV. Pokud ve víně nezůstane méně než 0,5 – 1 g/l KV hrozí ve víně zemitá chuť. Přečíst

31. srpna 2017, Marína Opltová

Mannoproteiny jako hlavní činitel plnosti a potenciálu vína

Mannoproteiny jsou přírodní složky buněčných stěn kvasinek, které se uvolňují už během alkoholového kvašení z aktivních kvasinek do vína. Ležení na jemných kalech způsobuje další uvolňování mannoproteinů díky autolýze odumřelých kvasinkových buněk. Tím se lépe zapracuje vzniklý alkohol, vína budou harmoničtější a získají na komplexnosti. Přečíst