Proneco, s.r.o.

692 01 Klentnice 78

tel:       +420 515 551 300

e-mail: sekretariat@proneco.cz

   VSTUP DO E-SHOPU

Korkové uzávěry

Nabízíme Vám spousty druhů korkových uzávěrů různých rozměrů a různých kvalit

  • přírodní korky
  • sektové korky
  • aglomerované korky (lepené)
  • kónické korky
  • dvouploškové korky (lepené s dvěma ploškama přírodního korku)
  • griffkorky (korky s hlavičkou)
  • syntetické uzávěry


Historie korku

Obdivuhodná přírodní surovina korek je používána od nepaměti. Historicky o něm existuje zmínka přibližně 4000 let před Kristem ve Starém Egyptě, kde se korek využíval k rybolovu jako bóje.

Stejné uplatnění pro něj měli staří Řekové a Římané, kteří jej již začali používat i k uzavírání amfor a džbánů. V 18. století, díky vývoji skleněných láhví, nastupuje korek svou vítěznou cestu jako uzávěr číslo jedna.

Zpracování surového korku

Surový korek se získává loupáním korkového dubu. Nejvíce se korkový dub pěstuje v Portugalsku v kulturách, které vykazují jeho největší výtečnost. Loupání se poprvé provádí v době, kdy je strom starý 10 až 12 let, a poté v přestávkách od 8 do 12 let. Nejvhodnejší doba pro loupání je měsíc červenec. Korková sklizeň začíná obvykle v červnu a trvá asi 3 měsíce. Po sklizni se kůra nejdříve volně uloží ve velkých hromadách na 6 až 12 měsíců.

Teprve poté se začínají provádět jednotlivé fáze výroby korkové zátky. Nejdříve se kůra asi hodinu vaří, čímž se vyloučí třísloviny a přítomné mikroorganismy. Jednotlivé kusy se přitom drží kladkou pod hladinou a postupným utahováním se lisují. Tím kůra ztratí své přirozené zakřivení a dostane se jí formy desek. Desky jsou pak roztříděny podle síly a kvality a jsou rozřezány na pásy. Šířka pásů odpovídá pozdější délce korkové zátky. Pásy jsou pak vyvrtávány pomocí stroje s rychle rotujícími cylindry, vzniká polotovar korkové zátky. Vyřezávání se dodnes provádí ručně, protože jen tak lze zaručit odpovídající zpracování suroviny.

Zpracování korkové zátky

Výše uvedeným způsobem opracované polotovary se plní do velkých síťových pytlů a ošetří se vhodnou dezinfekcí. Následuje cesta ke zpracovateli těchto polotovarů. Naši partneři využívají ke zpracování špičkovou technologii. Korkové zátky mají díky kvalitnímu technologickému postupu zlepšené vlastnosti pokud jde o neutralitu chuti ve víně, těsnící vlastnosti, a zralost vína v láhvi. Zátky jsou speciálně impregnovány a poté ošetřeny mazadlem. Výsledkem je vynikající utěsnění a technické výhody při zátkování. Tento povrch je proveden tak, aby neovlivnil dýchání, jež je základem pro vyvážené zrání láhve.

Dále zajišťuje vysoký stupeň neutrální chuti ve víně dokonce i při jeho dlouhodobém uskladnění. Naši dodavatelé přikládají zvláštní důležitost pozornému výběru korku, jeho skladování a technologické vyspělosti subdodavateli. Při výrobě jsou zátky kontrolovány na nejmodernějších zařízeních speciálními testovacími postupy s ohledem na oxidaci, hodnoty PH a neutralitu chuti ve víně.

Syntetický korek

Tato zátka (například uzávěr Integra, který se ve kvalitativních a srovnávacích zkouškách osvědčil jako jednoznačně nejlepší) je chuťově zcela neutrální a ve víně nezanechává žádnou pachuť. Povrchová úprava imituje přírodní korek, zátka nezanechává ve víně žádný korkový prach, neláme se a nedrolí. Láhve je možné bezproblémově skladovat vestoje i naležato. Zátka účinně zamezuje protékání a zabraňuje vzniku živné půdy pro houby a plísně. Tradiční způsob otvírání lahví vína vývrtkou je zachován (vydává důvěrně známý zvuk přivytahování z hrdla láhve). Syntetický korek nevyžaduje žádnou nebo jen minimální úpravu zátkovacích zařízení. Jedná se o cenově stabilní výrobek s trvalou kvalitou a neměnnými vlastnostmi.

Vinařské potřeby a potřeby pro vinaře:

preparáty k ošetření vína, preparáty k ošetření sektů, preparáty k výrobě piva, preparátky k výrobě destilátů a výrobě ovocných šťáv. Nabízíme postřiky a hnojiva nejen do vinic a vinohradu, ale i zahrad a sadů. Vázací drátky, nůžky, kádě, kbelíky, hadice, trychtýře, kanystry, koštýře, skleničky, sirné knoty, filtrační desky, korky a záklopky, láhve, šroubové uzávěry. Substráty pro výsadbu, nářadí pro zahrádkáře a vinaře, umělohmotné nádoby (různé velikosti), přepravky na hrozny, kádě, hoboky a sudy, barikové sudy. Demižony na víno, odměrné válce a nádoby, laboratorní přístroje, kónické korky do lahví a sudů, papírové kartony a další potřeby pro vinaře.

Nosným programem firmy Proneco, s.r.o. jsou technologie pro výrobu nápojů - technologie při výrobě VÍNA, výroby SEKTŮ, výroby PIVA, výroby DESTILÁTŮ (kořalek) A OVOCNÝCH ŠŤÁV.
Základem je poradenství zkušených technologů, s nimiž můžete být při výrobě v úzkém kontaktu. Poradenství poskytujeme jak velkovýrobcům, tak i malovinařům,výrobcům piv a ovocných šťáv. Zajistíme vše, co pro výrobu potřebujete. Výrobní postupy, strojní zařízení.

 

 

 

 

Korkové zátky, syntetické uzávěry, šroubové uzávěry NOVATWIST a VINOTWIST, záklopky na láhve, termokapsle, láhve, skleničky, koštovačky, koštýře, pipety,demižony, lihoměry, cukroměry, moštoměry, popisovače na láhve a sklo, nůžky Bahco, nůžky a pákové nůžky STOCKER, dětské zboží na zahradu, konvičky, hrábě, smetáky, vázací kleště, vázací drátky, bužírka, rosiče a postřikovače, plničky lahví, filtrační desky a filtrační papíry, filtrační svíčky, kartáče na čištění demižonů a nádob, odborné knihy s vinařskou tématikou, plastové kanystry, nádoby a odměrné válce, mlýnkoodzrňovače, sudy na víno, sudy barrique.

Zahradnické potřeby:

Hnojiva, zahradnické substráty, substráty na muškáty, NPK, CERERIT, Kumulus, muškáty, hnojiva na muškáty.

 

Přírodní preparáty k výrobě vína, piva, destilátů a ovocných šťáv

Stroje a zařízení firmy Bucher-Vaslin pro vinařský průmysl

Záruční a pozáruční servis na zařízení

Pronájem Cross-flow filtru

Stroje a zařízení firmy Schneider

Barikové sudy

Procesy při výrobě vína, destilátů a šťáv:

Vinifikace moštu, jablečno-mléčná fermentace, kvašení, úprava kyselin, čiření vína, smyslové hodnocení, stabilizace vína, filtrování vína, výroba šumivého vína, testovací a laboratorní sady, odstranění pěnivosti, úprava PH